Återvinningsskåp är ett konkret och tydligt exempel på en tillgänglig återvinningslösning. Det finns skåp som är fasta i sin konstruktion, men det finns även modeller som går att anpassa efter organisationens behov. Utförandet kan även skilja sig åt beroende på vad som ska sorteras. Vanligtvis återvinns farligt avfall, batterier och elektronik i dessa skåp men det finns även återförsäljare som riktar in sig mer mot sopsortering. Här finns en klar skiljelinje, så fundera på om det är farligt avfall eller ”vanlig källsortering” ni vill återvinna och välj en passande återförsäljare utifrån det valet.
Cadiform är vana med att samarbeta med skolor och förskolor när det kommer till avfalls- och sopsortering. De har funnits på marknaden i snart 20 år och de är vana med att leverera återvinningslösningar som inte bara är funktionella – utan även är stilrena och inspirerande. Det kan röra sig om pedagogiska färger med lite ”mjukare framtoning” än skåp som är inriktade mot industrier. Med hjälp av tydliga bilder på skåpen lär sig barnen att återvinna rätt. När det är ”lätt att göra rätt” ökar återvinningen och det är något som Cadiform tagit fasta på. Skåpen är inriktade mot sopsortering och inte farligt avfall/elektronik/batterier etc.
Gerdmans är ett välkänt företag med en himla massa smarta produkter i sitt utbud. De erbjuder lite av varje för kontoret (eller snarare mycket av varje) och återvinningsområdet är inget undantag. Dock ska vi säga att det här är mer ”lösningar för lunchrummet” eller kontorets sopsortering än exempelvis Jiwa som erbjuder mer gedigna plåtskåp för t.ex. farligt avfall. Vi gillar att denna e-handel tillhandahåller många tillbehör som dekaler, väggskenor, etiketter, vagn till avfallsbehållare etc. Hos Gerdmans gäller fri frakt, lång garanti och snabba leveranser. Hittar du ett återvinningsskåp eller sopsorteringskärl du gillar är det bara att slå till direkt. Tips: kolla in deras smidiga batteriholk.
Det är inte alltid helt enkelt att arbeta med återvinning på arbetsplatsen. Det gäller att alla drar sitt strå till stacken och tar sitt ansvar. Men självklart finns det åtgärder som hjälper till att underlätta återvinningen och göra sina kollegor mer medvetna om förtagets miljöarbete. Här följer 3 tips för att öka återvinningen i företagslokalerna.
Återvinningstationens placering är en punkt som alltid dyker upp i detta sammanhang men den är också viktigast för utfallet. Det är alltid att föredra att ha en fast plats för återvinningen. Tänk på att placera återvinningen i anslutning till där personalen rör sig. Om återvinningsstationen är ett par minuters gång eller i källaren är tröskeln direkt lite större. Vi förstår att det beror på kontor till kontor hur utformningen är, men en återvinning som ligger nära är alltid bäst.
Vissa återvinningsskåp har bilder på skåpen, vilket såklart underlättar för alla inblandade. Men egentligen ska skåpen inte behövas märkas upp allt för mycket, utan återvinningen kan vara en del av exempelvis onboarding-processen vi nyanställningar så att det är tydligt från start. Om ni inte har någon på arbetsplatsen som vill ta på sig att fixa med detta, så finns det många företag som kan hjälpa till. Det brukar dessutom inte röra sig om några större summor per år.
En viktig del när det kommer till återvinning är att någon tömmer kärlen vid jämna mellanrum. Här finns det också företag som är specifikt inriktat på just detta. Exempelvis kan metallskrot smältas ned för att användas i tillverkningen av ny metall. En aktör som återvinner järn- och metallskrot är Stena Recycling. Ett annat företag som sysslar med återvinning av skrot är Lantz Metall.
Farligt avfall är sådant som kan skada miljön eller människor om det inte återvinns på rätt sätt. Det ska inte slängas bland övrigt avfall utan lämnas i särskilt avsedda insamlingar. Farligt avfall kan vara giftigt, brandfarligt, cancerframkallande och frätande. Exempel på farligt avfall är:
Fler exempel hittar du hos Svenska Bostäder.
När du köper återvinningsskåp ska du ha i åtanke att köpa specifikt avsedda skåp för farligt avfall, om det är vad som ska återvinnas eller sorteras. Det finns många alternativ på marknaden idag som är avsedda för ”vanlig källsortering” men det räcker inte du har farligt avfall.
Källsortering är när du hjälper till att separera ditt avfall där det uppstår, antingen i hemmet eller på arbetsplatsen. Faktum är att det står i lagen att exempelvis förpackningar och tidningar återvinnas. Läs gärna en sammanfattning i ämnet som Villalivet.se gjort som heter Enkel guide för effektiv källsortering. Den tar upp vad man ska sopsortera, hur man ska göra och smarta lösningar för att få till en snygg källsortering. Guiden är inriktad på källsortering i hemmet men går såklart att applicera även på kontoret.
Det är inte alltid självklart var saker och ting ska sorteras. En lista som hjälper dig på traven är NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) topplista med kluriga avfall. Där får du reda på hur en mängd produkter ska återvinnas, bland annat: